Historie

Grande Gaard i Overhalla, blir også kalt Grainn. Grande Gaard var fra 1500-tallet et vanlig gårdsbruk. Senere ble det 300 år med prestegård her. I denne perioden var det 18 prester, som bodde på gården.

I 1875 ble gården solgt på auksjon til Ole J. Opdal. Siden den gang, har gården vært i vår familie. Det var sønnen til Ole, Carolys Opdal, som bygde hovedhuset på Grande gaard i 1900. Den gang bodde familien i et annet hus på gården, og hovedhuset ble leid ut til engelske lakselorder. Huset er ikke en trønderlån, men et sveitserhus. Det var engelskmennene som hadde med tegningene. Tidligere var det sju forskjellige farger på huset. Det var store verandaer og mange utskjæringer. Verandaene ble brukt til å tørke fiskesnørene. Det bodde engelskmenn i huset fram til i 1914, da det ble krig. Senere ble huset leid bort til Namdal husmorskole fram til 1936. Etterpå har dette huset vært våningshuset på Grande Gaard.

På gården står et tiendebur, som et minne etter prestetiden. Buret er i tre etasjer, og er meget gammelt.

Carolys Opdal giftet seg med Tella Grande.  De fikk datteren Ovidie.  Hun giftet seg med Aage Hagerup, fra Frosta. Det er fra da av både navnet Aage og Hagerup dukket opp. Mange lurer vel på hvorfor vi ikke har gårdsnavnet Grande som etternavn. Grandenavnet ble etternavnet på de som hadde plasser under gården, noe som var vanlig den gangen. Det var 12 husmannsplasser, som nå er skilt ut som egne eiendommer.

Ovidie fikk to barn før hun døde i barsel. Bestefar Kaare var den gang bare tre år. Foreldrene Tella og Carolys ga en lysekrone til Ranem kirke, til minne om sin datter. Den henger i kirken den dag i dag, med inskripsjon: Til minne om vår datter Ovidie, Grande gaard 1915.

Bestefar ble gift med Ingrid Eggen. Pappa ble oppkalt etter sin farfar, og fikk navnet Aage. Det var hans mormor Marie, som bar dåpsbarnet til dåpen. Hun likte ikke at denne nydelige gutten ikke var kalt opp etter henne, så da presten spurte:” Hva skal barnet hete?”. Han fikk svaret, Aage Magnus. Skal si bestemor og bestefar ble overrasket. Men slik ble det. Pappa giftet seg med Marta Gjervan fra Hommelvik. Og i det herrens år 1969 kom deres førstefødte. Hun fikk navnet etter sine oldemødre. Navnet ble Anne Ovidie.

På Grande Gaard bor i dag Anne Ovidie Hagerup og Pål Okkenhaug fra Formofoss. Han påstår at han er tvangsgiftet med Anne Ovidie. Husker jeg riktig, svarte han selv ja i kirken.

Ingrid ble kalt opp etter bestemor Ingrid, og Arne Magnus etter Arne Okkenhaug og pappa Aage Magnus, og mamma Marta.

I mange år hadde vi kjøttfe-, gras-, potet- og kornproduksjon. Nå driver vi kun med kornproduksjon, skog og turisme i form av laksefiske i Namsen.  I tillegg har vi en golfbane på eiendommen. Elg-, rådyr-, hare- og storfugljakt. Vi har flere hus og leiligheter, som leies ut til laksefiskere, golfere og jegere.

Landbruket har blitt effektivisert, og det er nesten rart å tenke på at før hadde de 11 hester her på gården. Så mange hester kan lett erstattes med noen traktorer. Jeg aner ikke hvor mange som jobbet på gården den gang, men det måtte være mange.

På Grande Gaard er det 515 daa naturreservat.  Golfbanen ligger tett inntil. Naturreservatet er et flommarksområde. Her er et rikt dyre- og fugleliv. Dette er interessant for fugletittere.

Laksefisket har vært viktig for familien siden 1875. Vi har bilde av engelskmannen Mr.Thomas  Taylor. Dette bildet er fra 1901. Det var mange engelskmenn her den gangen. Nå har vi fiskere fra Norge, Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Frankrike og Nederland. Vi synes det er veldig trivelig å treffe mange forskjellige mennesker. Det er berikende for oss.

Har du lyst til å treffe oss? Velkommen til Grande Gaard!